top of page

Tio tecken på att det är dags att söka hjälp för missbruk!

Under uppväxten finns det ingen som har som mål att utveckla ett beroende. Vem som helst kan utveckla ett beroende om personen utsätter sig för droger och alkohol.Det sociala utanförskapet kring detta tillstånd gör det svårt för personen att söka hjälp för missbruket men detta är inget att sopa under mattan i hopp om att det ska gå över av sig själv.

De flesta som lider av ett beroende behöver ett behandlingsprogram som hjälper dem att ta itu med de grundläggande orsakerna till deras missbruk.


De inlärda beteendemönster som personen lagt sig till med på grund av missbruket behöver man hjälp med att ändra på. En drogpersonlighet gör allt för att göra en comeback och lura in personen in i missbruket igen. Därför behövs en bra behandling.


Detta steg är jobbigt att ta men nödvändigt, det är det första steget mot att leva ett liv i drogfrihet. Det kan vara svårt att veta när det har gått långt nog för att söka en behandling. Ibland blir människor avskräckta av kostnaden för behandling, eller att personen måste kontakta arbetsgivaren eller sociala myndigheter, även behandlingsvistelsens längd eller att vara borta hemifrån kan kännas jobbigt. Även om dessa alla är giltiga problem, är de inte tillräckligt starka skäl för en person att undvika behandling.

Om du känner dig osäker på om du eller någon du bryr dig om behöver hjälp för sitt missbruk, så har vi tagit upp några vanliga tecken på när det är dags för professionell hjälp.

Det är viktigt att du då agerar snabbt!1. Att fortsätta missbruket har blivit den viktigaste prioriteringen i ditt liv.

Om största delen av personen liv kretsar kring drogen för att hantera sitt beroende, då är det dags att söka hjälp på ett behandlingshem. Tyvärr händer detta människor hela tiden när de fastnar i ett missbruk. När personen inte längre prioriterar de saker i livet är det en stor röd flagga. Det är väldigt svårt att se på när en person börjar prioritera sitt missbruk framför sin familj, jobb intressen osv, men det är en alltför vanlig händelse. Om detta är fallet för dig eller någon du älskar, då är det dags att få hjälp direkt.

2. Du misslyckas att sluta på egen hand.

Ibland kan människor bli nyktra helt på egen hand utan hjälp. Även om detta händer då och då, kommer de flesta behöva göra en missbruksbehandling. Att få professionell hjälp med missbruk betyder inte att en person är svag eller har låg viljestyrka, utan snarare att de menar allvar med att vända sina liv. Även om tanken på att åka på ett behandlingshem inte låter särskilt rolig, kan det vara den vändpunkt som många människor behöver för att få tillbaka sina liv på rätt spår.3. Din tolerans ökar.

Ett vanligt symptom på missbruk är ökad tolerans mot droger eller alkohol. När en person behöver använda mer och mer droger för att uppleva samma effekt, utsätter de sig för en överdos. Dessutom är riskbeteende utbrett när man använder illegala gatudroger. Eftersom en person aldrig säkert kan veta styrkan av droger utanför gatan, blir det alltför lätt för en person att omedvetet överdosera. Det bästa sättet att undvika risken för överdos är att en person blir nykter direkt.

4. Du upplever negativa konsekvenser på grund av ditt missbruk men fortsätter att använda.

Ett betydande tecken på att en person har ett beroende av droger eller alkohol är när de fortsätter att använda trots de negativa konsekvenserna av deras droganvändning. Den nedåtgående spiral som uppstår kan vara knepig för personer med anknytning till missbrukaren att bevittna eftersom det för de flesta människor skulle räcka att förlora allt från sitt liv för att få dem att vilja sluta använda droger. Men för någon som är beroende är saker och ting inte så enkelt. När en person har nått denna nivå av missbruk, kommer de troligen att behöva ett behandlingsprogram för att hjälpa dem att bli nykter och reda ut sina liv.


5. Dina närstående har påtalat att de tror att du har ett problem.

Ofta är en person med ett beroende antingen blind för det faktum att de har ett problem eller ovillig att erkänna detta för någon annan. Detta är ett exempel på en situation där motivations samtal vanligtvis behövs, när personen är i förnekelse. När andra människor börjar märka att en person har ett problem, och påtalar detta på rätt sätt då är chansen stor att den personen kommer att behöva och vilja ta någon form av professionell hjälp för att bli bättre. Ingen vill erkänna att de har ett drogproblem, men ju tidigare de kan göra det, desto bättre har de det.


6. Du tappar intresset för saker som tidigare betydde något.

En tråkig sak som ofta händer när det kommer till missbruk är att tappa intresset för saker som en gång var intressanta och viktiga. När det enda roliga är att dricka eller bli hög, finns ett allvarligt problem. Alltför många drömmar har gått förlorade på grund av missbruk, men tillfrisknandet gör det möjligt att gå efter de drömmarna igen.


7. Dina relationer är problematiska på grund av ditt beroende.

Beroende skadar relationer eftersom det får människor att säga och göra saker som de vanligtvis inte skulle göra. Ofta kommer personer med ett beroende att ljuga för sina nära och kära om omfattningen av deras problem för att försöka minimera saker. Ju mer en person ljuger för en annan person, desto mer skada kommer att ske. Många broar har bränts på grund av missbruk, men det betyder inte att människor inte kan fixa saker med tiden när en person bestämmer sig för att leva ett liv i drogfrihet.


8. Du känner det i ditt hjärta.

De flesta människor med ett beroende vet innerst inne att de har ett problem, även om de ännu inte är redo att erkänna detta problem för någon annan. Om du eller någon du känner känner i ditt hjärta att det finns ett problem och det är dags att söka hjälp, lyssna då på den rösten och sträck ut handen efter hjälp så snart som möjligt innan det är för sent.


9. Du har fått en överdos

När personen tar en överdos av droger måste de överväga att söka behandling för sitt drog- eller alkoholbruk. Överdoser dödar många människor människor! En persons vilja att acceptera behandling ökar ofta efter att de har tagit en överdos. När detta händer är det bäst att få den personen till en behandlingsinrättning omedelbart om det finns möjlighet att betala privat.


10. Du upplever juridiska problem!

Rättsliga problem är en vanlig bieffekt av missbruk. Ju längre en person har ett beroende, desto mer sannolikt är det att de utvecklar problem. När en person börjar få flera anklagelser om narkotikainnehav, stöld, ratt fylla eller kört påverkad etc. är det ett tecken på att de är i allvarligt behov av hjälp.946 visningar
Featured Posts
Recent Posts