top of page

Hur alkohol eller drogberoendet påverkar den som missbrukar.

Beroendet får personen att använda en drog för kortsiktig tillfredställelse.

Man är beroende om man inte kan följa sina egna regler och principer, utan som på grund av sitt beroende, upprepade gånger bryter mot dessa regler och principer.

Exempel:

Man lovar att inte dricka förrän barnen har lagt sig, men man kommer berusad till dagis och hämtar dom.

Man har sagt till sig själv att man ska bara ta kokain på helgen och lägga ner på söndagen men klockan 8 på kvällen sitter man på puben och dricker öl och smyger in på toaletten och drar en lina.

Man lovar sin flickvän att nu ska jag sluta och när hon har lagt sig så tar man fram grejerna och slår i sig. betala ett pris för det, eftersom beroendet på längre sikt orsakar. Många gånger handlar det om att man Ljuger och gör dåliga saker mot dom som står en nära.

Detta leder till skam och skuld och man kan får problem med ångest.

Beroendet åtföljs av besatthet, tvångsmässigt beteende och kontroll förlust. När den som är beroende inte använder drogen tänker han på den, planerar och ser fram emot nästa tillfälle att få droga sig igen. Häri ligger besattheten.

Drogen skadar individens hela tillvaro. Trots det har den som är beroende ett tvång eller en övermäktig drift att fortsätta ta droger, trots plågsamma konsekvenser. E.x. skilsmässa, fängelse, mindre eller ingen sexlust, ensamhet, besatthet, våld och våld i nära relationer.

Vi kan se hur Curt Cobain och Janis Joplins liv slutade.

Man använder drogen för att lindra de besvär som drogbruket ger upphov till. På så sätt leder fortsatt bruk av drogen till fortsatt bruk av drogen. Det är detta som är beroende.

BEREONDETS ONDA CIRKEL

1 Kortsiktig tillfredställelse.

2 Lidande på längre sikt.

3 Missbrukartänkande.

4 Ökad tolerans.

5 Kontrollförlust.

6 Fysik-mentala-sociala skadeverkningar.

En beroende person kan förneka att han är beroende, eftersom man i det tidiga stadiet inte har några fysiska eller beteendemässiga problem. Förnekelsen stänger ute motivationen att bli drogfri och frisk genom att dölja den pinsamma sanningen att ens liv har gått i baklås i en ond cirkel av plåga – förnekelse – drogbruk som det inte tycks finnas någon väg att ta sig ur.

Vi som jobbar på behandlingshemmet Narconon Eslöv kan hjälpa personen att hitta motivationen att hantera sitt beroende. Under Narconon programmet så får personen verktyg att steg för steg hantera sitt beroende och bli drogfri.

Kontakta oss på 0731-533156

23 757 visningar
Featured Posts
Recent Posts