top of page

Min resa genom Narconon programmet mot drogfrihet.


Min resa började med att komma in på beroendecentrum. Jag fick en nedtrappning på väldigt låga Stesolid doser. Mitt missbruk hade utvecklats till ett kraftigt beroende. Jag visste redan då vilket behandlingshem jag skulle till dvs Narconon Eslöv, ett medicinfritt behandlingshem.

När drogerna började försvinna fick jag jättestora fysiska problem, hamnade i rullstol, fick gå med rullator och fick dropp. Jag fick också allvarliga problem med nerverna såsom nervskador och allvarlig vitaminbrist. När jag kunde börja gå för egen maskin, efter 10 dagar, blev jag hämtad av personal från Narconon. När jag kom dit blev jag mött av förstående personal. Jag fortsatte sen min avtändning där.

Efter ca en vecka började jag göra mindfulness-liknande övningar där man lär sig kunna vara här och nu. När jag började övningarna hade jag mycket i huvudet och var i stort sett väldigt frånvarande. På grund av mitt förflutna och missbruket hade jag svårt att känna någon form av lugn i kropp och själ.

Allt eftersom tiden gick började framstegen komma från de övningarna jag gjorde. Jag blev lugnare i huvudet. Slutade att tänka så mycket under övningarna, blev mer och mer avslappnad och fick ro i sinnet. Man skulle kunna säga att man hamnade mer på plats, en sinnesförändring på det positiva planet.

Dessa övningar gjorde mig redo för nästa del av programmet, Narconons detox program. På detta steg så motionerar man, sitter i en bastu och tar vitaminer för att rena kroppen från droger och gifter som har lagrats i kroppen. Mitt förflutna med narkotikamissbruk och läkemedelsmissbruk blev detta steg en stor utmaning med många fysiska och psykiska reaktioner medan drog resterna kördes ut.

När jag var klar med detta steg kände jag att jag var klarare i huvudet, började känna saker på ett helt annat sätt än tidigare. Känslor som jag tidigare tryckt iväg med hjälp av drogerna började komma fram och jag började kunna placera dessa känslor i de fack de hör hemma. Det var jobbigt i början, men så är det. Det är ju helt normalt att ha känslor det har ju alla. Nu kunde jag börja ta stegen mot ett nytt normalare liv.

Nästa steg på programmet var utåtriktade övningar där vi nu skulle lära oss vara här och nu! Förberedelserna till detta var att lära sig ”Vara där” och att kunna konfrontera en annan människa och lära sig att kommunicera. Då jag har varit ”off” i nästan hela mitt liv tog detta lite längre tid för mig än det vanligen gör. En bit in i dessa övningar och efter mycket kämpande och känslor till höger och vänster så hände något med mig som var näst in till obeskrivligt. Plötsligt lärde jag känna min kropp, rörigheten i mitt huvud försvann, rastlösheten var som bortblåst och jag kände att jag verkligen var närvarande i kropp, huvud och själ. En känsla som är svår att beskriva med ord. Fick nu ro och kunde gå vidare till nästa steg i min behandling.

I detta steg går man igenom sitt kontaktnät och tittar på vilka personer som är bra att ha i sin närhet och vilka man ska sålla bort vilka som är destruktiva för mig. Denna del i behandlingen var jag verkligen motiverad att göra. Jag har inte tidigare i mina andra behandlingar gjort detta. Jag bröt alla mina kontakter jag hade i missbruket. Tog bort alla sociala medier, bytte telefonnummer. I dag har jag bara kontakt med mina föräldrar min syster och mina barn samt några bra utvalda vänner. Det var mycket bra och lärorikt att titta på hur mitt umgänge hade sett ut. Jag kände mig redo att möta världen och skapa nya bra relationer på utsidan.

Nästa steg gick ut på att på papper skriva ner dom skadliga handlingar jag gjort mot mig själv och andra. Detta steg gick lite knackigt till en början, men jag tog mig igenom även detta steg och när jag gjorde detta kom en fantastisk känsla av lättnad, det kändes som om något tungt lämnade min kropp, jag kände mig gladare, lättare och mentalt stark (obeskrivligt).

Det sista steget på Narconon programmet var att förändra mina tillstånd i livet.

Som jag tidigare nämnt var jag vid detta steg på en bra plats i livet och jag hade redan förändrat mycket, så detta steg gick smidigt. Jag fick göra upp en plan över min framtid och är på god väg att uppnå denna.

Under behandlingens gång har jag även gjort KBT, återfallsprevention och haft många personliga samtal vilka också har varit viktigt steg mot ett drogfritt liv.

Narconon har hjälpt mig att bli mer glad, mer öppen mot mig själv och andra, att se saker från en annan synvinkel.

Nu arbetstränar jag här och mår mycket bra, trivs ypperligt med den jag är i dag och vad jag har uppnått.

Jag kan varmt rekommendera Narconon. Kan jag bli drogfri, kan nog alla som vill bli det./ Kent

186 visningar
Featured Posts
Recent Posts