top of page

Vänta inte. Smid medans järnet är varmt.

Om du är missbrukare, anhörig, sponsor eller vän, låt inget komma i vägen som hindrar rehabilitering när personen visar att hen är Motiverad. Nästan alla överdoser, dödsfall pga att kroppen ger upp, sjukdom etc som jag känner till när det gäller missbrukare, föregås av väntan.

Att man inte agerar snabbt nog när en förändrings möjlighet dyker upp.


Anledningarna är många – jag pallar inte just nu, jag ska bara fixa det och det först, har inga pengar, uteblivna besök hos soc, åka fast och hamna i fängelse, drabbas av psykos och hamna på mentalsjukhus, föräldrar och sponsorer vill eller kan inte ställa upp av olika anledningar... det finns hundratals anledningar. Agera direkt, smid medans järnet är varmt. Det kan ta lång tid innan motivationen infinner sig igen.


En persons motivation brukar hålla i sig i ca 78 timmar så att det gäller att under denna tidpunkt finna sätt att hålla denna motivationen vid liv. Det kan vara att påbörja en utredning på Socialen för att komma igång med en behandling samtidigt som man får en samtalskontakt som kan hjälpa till med att hålla motivationen levande.

Det bästa är om det finns möjlighet är att själv hitta en behandling och betala privat för då kan man komma igång med en behandling snabbast möjligt kanske redan dagen efter personen har kommunicerat att hen vill ha hjälp. Motivation är som sagt var en färskvara. Så agera snabbt när den finns!


Skillnaden mellan framgång eller misslyckande beror mycket på just detta. Att kunna stötta när motivationen finns.


Hur många föräldrar har inte lagt ut 100 000 tals kronor på knarkskulder och räkningar som inte missbrukaren har betalat. Pengar som i princip har kastats i sjön utan att ge något resultat när det gäller att få personen drogfri. Situationen hade kanske sätt annorlunda ut om man lagt dom pengarna på behandling i stället.


Det är en aldrig sinande källa till inspiration att se människor resa på sig igen. Att se livet återkomma, se glimten och utstrålningen i ögonen, stoltheten, glädjen etc. Att se anhörigas och barns glädje över att få tillbaka sitt barn eller förälder.450 visningar
Featured Posts
Recent Posts