1. Sätt dina gränser och regler t.ex: Förklara att du inte vill umgås och prata med personen när hen är påverkad. Var klar med att du inte ger eller lånar ut pengar. (annars tjatas det hela tiden om det). Umgås med personen när hen är ok. Hur är du värd att bli behandlad är en tanke du kan titta på när du sätter gränser och regler och sätt upp dom som passar in på det.
2. Ha alltid två möjligheter om du ska umgås med personen. en om han är ok och en om han inte är det. Exempel: Ni ska gå ut och äta men hen är för påverkad. Du har då en extra plan t.ex. att du hälsar på en kompis, går och tränar eller gör något som gör dig glad. Tricket är att inte hänga upp sig på personen. Är han inte ok så hittar du på något annat roligt.
3. Planera in egentid och egna rutiner. Träna eller göra någon avslappning, börja stänga av telefonen vissa tider. Utforska egna intressen. Ta själv hjälp av någon professionell och bearbeta dina tankar och känslor.
Det viktiga är att du börjar ta tillbaka lite av kontrollen i ditt liv. Börja leva som du vill leva.
Kom ihåg att förändring tar tid och misslyckas du med att göra det du vill göra och hamnar tillbaka i gamla mönster så lägg inte så mycket vikt i misslyckandet. Koncentrera dig på dom gånger du lyckas hålla det du har bestämt dig för att göra. Titta på vad du gör rätt och förstärk det.
Ibland kan det hända att ens närstående ser att du har ändrats och ser då att förändring är möjligt.
Att tänka på!
Ibland kan det finnas risk för våld, att den närstående som har problem med droger eller alkohol lätt blir aggressiv. Då bör du kontakta någon för professionell rådgivning om hur du ska gå tillväga innan du gör en förändring. Speciellt när det gäller att sätta gränser och regler.
Behöver du rådgivning kan du kontakta oss på:
0731-533156
Vi håller även zoom möten för anhöriga som du kan delta i följ länken.
https://www.narconon-eslov.com/service-page/gratis-zoom-möte-anhöriggrupp
Comentarios