top of page

Hjälp drogerna funkar inte men jag kan inte sluta.
"Varje gång jag tar är det som att jag bara blir paranoid. Kanske mår bra första minuterna men sedan är det bara som om jag har tagit in en full dos av ångest."


"Jag når inte det jag fick ut av drogerna förr, jag mår bara dåligt. Ändå kan jag inte sluta"


"Jag tar dem bara för att jag ska kunna komma upp på morgonen och inte bara ligga kvar i ångest hela dagen."


Många som kommer in i behandling kan känna igen sig i dessa ord och upplevelser.

Att drogerna fungerar mindre bra och dosen blir högre och högre och skulderna växer.


Drogberoende gör att toleransen ökar. Därför måste den beroende ta mer av en kemisk drog eller alkohol i ett försök att uppnå och bibehålla den önskade ruset. Med tiden, tack vare tolerans och eskalering, finner den beroende ofta att de använder droger i en mängd de aldrig förväntat sig eller velat göra tidigare.


Detta gör även att kostnaderna för beroendet skenar iväg. Vilket kan leda till att personen bryter mot sina egna värderingar och utsätter sig för större risker och faror för att få tag på pengar. Hur börjar det? Inga heroinmissbrukare började med att ta den drogen. Ingen, och jag menar ingen, injicerar heroin direkt när de börjar använda droger. 


De börjar med alkohol, hasch eller kanske receptbelagda mediciner eller partydroger som ecstacy eller kokain, ofta bara på helger eller enstaka gånger. Efter ett tag glider de bort från andra intressen och mål med livet och det räcker inte längre att bara ta droger på helgen, de börjar att ta på veckodagarna med. Livet handlar mer och mer om drogernas värld. Allt eftersom tiden går ökar toleransen, och som svar eskalerar användningen. Snart kanske börjar ta droger direkt när de vaknar på morgonen, eller så börjar de krossa eller röka de piller som de använder för att få snabbare effekt, etc


Så småningom ger inte ens dessa ändringar den önskade effekten, så de "upptäcker" tyngre droger och mer effektfulla sätt att inta dessa droger. Innan de vet ordet av, och ofta utan att någonsin ha fattat ett medvetet beslut om att göra det, har de en nål i armen. Någon kan ha erbjudit dem heroin för att motverka avtändningen och kraschen av andra droger, såsom partydroger som gör att man kan festa flera dygn i sträck. Ganska snabbt efter att ha använt heroin ett tag kommer personen i ett skede där personen tar heroinet för att bli frisk.


För att slippa abstinensen och känna sig normal. För att kunna komma ur sängen och ta sig igenom dagen. Men vi klarade inte att göra det själva utan att göra en behandling är vi steg efter steg startade bygga upp ett liv utan droger. Vi finns här för att hjälpa andra i samma situations som vi var i och vi har verktygen som gör det möjligt att vara drogfri.


Annars skulle vi inte vara här.


Kontakta oss så kan vi berätta mer


Ring: 0731-53351665 visningar

Comments


Featured Posts